Ervaringsverhaal

“Je wilt soms even kwijt waar je mee zit”

In gesprek met: Coby Schuiteman en Marry Rekers, twee Nunspeetse dames die samen regelmatig afspreken vanuit het maatjesproject. Coby zocht iemand om mee te gaan fietsen. Marry kwam als maatje met haar in contact. De dames ondernemen inmiddels – naast fietsen – ook allerlei andere gezellige activiteiten.

Kennismaking

Coby vertelt: “Iemand van Het Venster kwam hier al. Ik vertelde een keer dat ik graag met iemand anders zou willen fietsen. Toen hoorde ik van het Maatjesproject en dat leek me wel wat. Daarna werd ik gebeld door de Vensterconsulent dat iemand maatje wilde worden en of ik wilde kennismaken. Dat bleek mijn oude overbuurvrouw te zijn, Marry”.

Marry beaamt dit: “Ik was al vrijwilliger bij Het Venster als bezoekdame. Een Vensterconsulent kwam naar me toe en vertelde erover. Het leek me toen wel leuk. Ik ga graag met mensen om! Ik wilde wel maatje worden, maar het moest voor mij ook klikken. Ten slotte moet je het zelf ook leuk vinden”.

Contacten

Er wordt veel gekletst samen. Coby: “We eten bij elkaar of drinken samen koffie, kletsen samen.”

Marry: “Van de winter ben ik met Coby mee geweest naar het ziekenhuis en ik heb haar een keer opgezocht in de Klimop (revalidatiecentrum) waar Coby toen verbleef. We zijn een keer naar Groenrijk geweest of naar een andere winkel. Het is altijd gezellig, we kletsen over onze katten. Ik geef de kat van Coby maandelijks druppels. Onze moeders leven ook allebei nog en zijn beiden opgenomen. Dit levert ook weer stof tot praten op.”

Op de vraag wie het initiatief neemt, wordt tegelijk een overtuigende reactie gegeven: “Alle twee”. Marry geeft aan dat zij het prettig vindt dat Coby zelf ook initiatief toont. “Soms belt Coby of ik ’s avonds kom koffiedrinken of ik bel om te vragen of ze ergens mee naar toe gaat. We houden 1x in de 14 dagen aan. Als ik na zo’n 14 dagen nog niets gehoord heb, dan bel ik Coby op, maar vaak heeft iemand in tussentijd al gebeld. Het mes snijdt aan twee kanten”

Coby vertelt verder: “Ik ben een aantal maanden in een revalidatiecentrum geweest. Toen ik thuis kwam, viel ik in een gat. Dat kwam wel weer goed, maar het is fijn als je iemand kunt bellen. Je wilt soms even kwijt waar je mee zit”.

Ook voor Marry is het contact fijn. “We zijn beide alleen, dus nu hebben we allebei gezelschap. We praten over onderwerpen die ons beide interesseren. Het is ook fijn om te weten dat iemand je nodig heeft. Als ik een week niets heb, dan is het fijn om even langs te gaan”.

Afstemming

De dames weten inmiddels waar ze rekening mee moeten houden in het onderhouden van contacten.

Coby: “Je hebt te maken met twee verschillende mensen, dan moet je rekening met elkaar houden. Marry beaamt dat het goed is om af te stemmen, het is uitdokteren wat je allebei leuk vindt. Uit ervaring benoemt Coby: “Wees positief, ga mee in voorstellen van de ander en neem zelf ook initiatief”. Marry geeft aan dat het van beide kanten moet klikken. “Voor iemand die ook alleen is: je moet het gewoon doen. Het is leuk en gezellig!”. Coby beaamt dit: “Het maatjesproject niet te zwaar oppakken!”